Ana içeriğe atla

1) Bilirkişilik Temel Eğitimi Nedir?

 

Bilirkişilik temel eğitimi, beş yıllık meslekî kıdem kazanmış kişiler tarafından alınan ve bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi ifade eder.

 

2) Bilirkişilik Temel Eğitimi Neden Gereklidir?

 

İlgili Yönetmelik md.38/1-a maddesinde “Bilirkişilik Temel Eğitimi almak” bilirkişilerde aranılacak nitelikler arasında sayılmıştır. Bu hükümden anlaşıldığı üzere Bilirkişi temel eğitimi almayan kişilerin bilirkişiliğe başvurmaları mümkün görünmemektedir.

 

3) Eğitim Sonunda Sertifika Verilecek mi?

 

Eğitimlerini tamamlayan katılımcılara en geç on beş gün içinde temel eğitimi tamamladıklarına dair bir belge verilecektir.

 

4) Eğitim Süresince Hangi Dersleri Alacağım?

 

Bilirkişilik Temel eğitimi sertifika programı kapsamında kursiyerlere, teorik eğitim ve uygulamalı eğitim verilecektir.

Teorik eğitim dâhilinde kursiyerlere; yargılama hukukunun genel ilkeleri, bilirkişilik mevzuat hükümleri, bilirkişinin taşıması gereken nitelikler, bilirkişinin yetkileri ve yükümlülükleri, uyması gereken temel ve etik ilkeler, ispat faaliyeti ve bilirkişi incelemesinin usul ve esasları, teknik konu-hukuki konu ayrımına ilişkin usul ve esaslar ile rapor yazım usul ve tekniğini konularını içeren bir eğitim verilir.

Uygulama eğitimi dâhilinde ise kursiyerlere; Bilirkişi Bilgi Sisteminin kullanılması, katılımcıların bireysel veya heyet hâlinde sistematik teknikleri kullanma becerilerini geliştirmelerini sağlayacak örnek bir olaya ilişkin bilirkişi raporu düzenleme ile uygulama gözetimi faaliyetlerini içeren bir eğitim verilir.

 

5) Eğitimi Kaç Ders Saatinden Oluşacak?

 

Temel Bilirkişilik Eğitim Programı, on sekiz saati teorik ve altı saati uygulamalı olmak üzere en az yirmi dört ders saatinden oluşur. Eğitim kuruluşları, Daire Başkanlığının uygun görüşü ile temel eğitim ders saatini arttırabilme yetkisine haizdir.

 

6) Programa Devam Etmek Zorunlu mu?

 

Temel Bilirkişilik eğitimi almak için başvuran kimselerin, belgeye dayalı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından kabul edilen haklı bir mazeretleri olmadıkça Bilirkişilik temel eğitimi süresince verilen ders ve çalışmalara katılması zorunludur.

 

7) Eğitim Süresince Devamsızlık Süresi Ne Kadar?

 

Kursiyerlerin derslerin 1/12'sine devam etmemesi halinde eğitim programıyla ilişiği kesilir.

 

8) Eğitim Nerede Yapılacaktır?

 

Eğitimler Ulus yerleşkesinde Eski Rektörlük Binasında dersliklerde yapılacaktır. Dersliklerde akıllı tahta, projektör vs. eğitim gereçleri bulunmaktadır. Eğitim yeri Ulus merkez olması sebebiyle ulaşım olanakları fazladır. Hafta içi akşam ve Hafta sonu kursları bakımından otopark hizmeti verilecektir.

 

9) Nasıl Ön Kayıt Başvurusu Yapabilirim?

 

Programımıza sitemizde bulunan ön başvuru sekmesine tıklayarak ilgili formu doldurmak suretiyle ön başvuru yapabilirsiniz. 

 

10) Ön Kayıt Başvurusu Yaptım,  Eğitimlerim Ne Zaman Başlayacak?

 

Ön kayıt başvuru sayıları toplamı yirmi kişiyi bulduğu anda program açılacaktır. Yirmi kişiye ulaşıldığı anda Ön kayıt yaptıranlarla iletişime geçilecek ve kesin kayıt yaptırmayı istiyorlarsa ücreti Halkbank Anıt şubesi İBAN NO : TR740001200941100010260484 hesabına yatırılması istenecektir.

 

11)Bilirkişilik Temel Eğitim Programı Katılım Ücreti Ne Kadardır?

 

Üniversite Yönetim Kurulu'nca Bilirkişilik Temel Eğitim Programı katılım ücreti 800 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca Üniversite Yönetim Kurulu'nun aldığı karar üzerine:

  • Canını ve kanını feda ederek bu toprakları vatan yapan, vatanımızda huzuru ve güvenliği sağlayan şehitlerimizin ve gazilerimizin yakınlarına katılım ücreti üzerinden 2/3 oranında indirim yapılacaktır.

 

  • Aynı kurumda çalışan en az beş kişinin Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde bilirkişilik temel eğitimi programı kapsamında eğitim almayı talep etmesi ve programa kayıt olması halinde bu kişilerin eğitim ücretlerine %25 indirim uygulanacağını kararlaştırmıştır.

 

12)Ön Kayıt Başvurusu Yaptırdıktan Vazgeçme Durumunda Ücretin Geri Alınabilmesi Mümkün Mü?

 

Ön kayıt sırasında herhangi bir ücret ödemesi talep edilmeyecektir.

 

13)Kesin Kayıt Sırasında İstenen Belgeler Nelerdir?

 

Eğitim Programına katılacak kişilerden aşağıdaki belgeleri PDF formatında tarayıp bilirkisilik@asbu.edu.tr adresine göndermesi talep edilmektedir:

  1. Diploma fotokopisi (noter ya da kurum onaylı) veya mezuniyet belgesi (kurum onaylı),
  2. Mesleğinde beş yıllık kıdemli olduğunu gösterir belge ,
  3. Meslek odası mensupları için üyeliklerini gösteren belge
  4. Hukuk Fakültesi mezunları için başka bir alanda uzman olduklarını gösteren belge
  5. Kimlik Fotokopisi,
  6. Banka Dekontu

Belgelerin asılları ilk eğitim gününde adaylardan talep edilecektir.

 

14) Kredi Kartıyla Ödeme Yapılması Mümkün müdür?

 

Kredi kartıyla ödeme mümkün değildir.

 

15) Ödemeler Ne Şekilde Yapılacaktır?

 

Ödemeler belirtilen banka hesap numaralarına “AD-SOYAD-T.C. KİMLİK NO-BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ ÜCRETİ” açıklaması ile Halkbank Anıt şubesi İBAN NO : TR740001200941100010260484  hesabına yatırılmalıdır. Banka hesap kartlarından EFT / Havale mümkündür.

 

16) Ücretlerin Ödenmesi Ne Zamana Kadar Gerçekleştirilebilecek?

 

Ön kayıt başvuruları toplamı yirmi kişiye ulaştığında gruplar belirlenecektir. Grupların belirlenmesinin ardından ücret ödemesi talep edilecektir. Grup belirleme mailinin ardından 3 gün içerisinde ücreti ödeyerek dekontunu göndermeyen adaylar eğitime alınmayacak ve yerlerine sıradaki aday çağrılacaktır.

 

17) Kesin Kayıt Yaptırdıktan Sonra Derslere Devam Edememe Durumunda Ücretin Geri Alınabilmesi Mümkün mü?

 

Kesin kayıt alındıktan sonra gruplar oluşturulduğundan ücretlerin ödenmesinden sonra herhangi bir geri ödeme söz konusu olmayacaktır. Ancak grup değişim talepleri değerlendirilerek adayın başka bir grupta devamı söz konusu olabilecektir. Önemli ve telafisi mümkün olmayan hallerin bulunması veya grup açılmaması durumunda ücret iadesi ayrıca değerlendirilecektir.

 

18) Programdaki Ders Saatleri Arasında Değişiklik Yapılması Mümkün mü?

 

Her aday hangi programda yer alıyorsa eğitim sonuna kadar o grupta devam edecektir. Grup değişimleri söz konusu olmayacaktır.

 

19) Programın Öğrenci Kontenjanı Kaç Kişiden Oluşmaktadır?

 

Yönetmelik ve üniversitemizin kararları gereği her sınıf en az 20 en çok 30 kişiden oluşacaktır. Otuz kişinin üzerinde ve yirmi kişinin altında sınıf oluşturulması mümkün değildir.

 

20) Sertifika Sahibi Olduktan Sonra Derhal Bilirkişi Olarak Görev Yapabilir miyim?

 

Sertifika sahibi olmanız doğrudan bilirkişilik listesine kaydolup bilirkişilik yapabileceğiniz anlamına gelmez. Bilirkişilik temel eğitimi sertifikasına sahip olmak bilirkişilik listesine kayıt için aranan şartlardan biridir. Sertifika sahibi olmakla sadece şartlardan birini sağlamış olacaksınız.

Bilirkişi başvurusunda bulunabilmek için beş yıllık mesleki kıdem yanında gerçek kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır:

a) 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak.

b) Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak.

c) Daha önce kendi isteği dışında sicilden ve listeden çıkarılmamış veya bilirkişilik yapmaktan yasaklanmamış olmak.

ç) Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten geçici ya da sürekli olarak yasaklanmamış olmak.

d) Başka bir bölge kurulunun listesine kayıtlı olmamak.

e) Bilirkişilik temel eğitimini başarıyla tamamlamak

f) Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak ya da Daire Başkanlığınca daha fazla çalışma süresi belirlenmiş ise bu süre kadar fiilen çalışmış olmak.

g) Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için ilgili mevzuat gereği aranan şartları haiz olmak ve mesleğini yapabilmek için gerekli olan uzmanlık alanını gösteren diploma, meslekî yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi, ustalık belgesi veya benzeri belgeye sahip olmak.

ğ) Daire Başkanlığının bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanlarına göre belirlediği yeterlilik koşullarını taşımak

 

21) Eğitim Sonunda Herhangi Bir Sınava Girecek miyim?

 

Bilirkişi olmak için ayrıca bir sınava girme şartı yoktur.

 

22) Eğitim Dönemleriniz Nelerdir?

 

Eğitim dönemleri ön kayıt başvurusu sayısının yirmiye ulaştığı anda ilan edilecektir.  

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.